Opintopiiri

Huhtikuun opintopiiri, 17.4.2019 

Mitä?

Mitä on ideologia? Onko se vain aatejärjestelmä, jollaisen jokainen meistä itselleen luo tai omaksuu? Vai olisiko kyse jostain muustakin? Sitä me mietimme tällä kertaa opintopiirissämme. Alustuksen aiheesta pitää Joonas Honkimaa, yhteiskuntatieteiden maisteri ja Kuusankosken sosialidemokraatit ry:n puheenjohtaja. Opintopiiri on avoin myös ei-jäsenille.

Johdannoksi

Me elämme keskellä fantasiaa, joka tarjoaa meille jokapäiväisen elämämme todellisuuden kokemuksen – ja tuo fantasia on ideologia. Se hallitsee meitä. Sen rytmiin me tanssimme. Se ei ole jotain, minkä me valitsemme vapaasti. Poliitikko, joka väittääkin olevansa vailla ideologiaa, on yleensä sen syvimmässä päädyssä. Hänelle yhteiskunnallisen fantasian ottamat sosiaalisen käytännön muodot ovat tulleet ”päivänselviksi”. Hän ei olisi aikanaan kysynyt kuninkaan vallan perimmäistä oikeutta (olisihan se hänelle luonnollinen asia), kuten hän ei kysy nyt tavaramuodon ja sen vallan salaisuuden perään.

Työväenliikkeen vaikuttavimmat suuntaukset saivatkin alkunsa siitä, mitä voitaisiin kutsua ideologiakriittisyydeksi. Se oli kaiken olevaisen häikäilemätöntä kritiikkiä, asioiden reunojen etsimistä. Sen me olemme monin paikoin unohtaneet. Olemme niin syvällä ideologiassa, että haemme ratkaisuja vain sen tarjoamien reunaehtojen varassa. Kysymys kuuluukin: voiko maailmaa muuttaa, jos yrität soittaa vapauden laulua vallan instrumenteilla?

Missä?

Kuusankosken sosialidemokraatit ry:n toimistolla, Valtakatu 38 A, 2 krs.